Efter terrorattentaten i Bryssel är det precis som efter alla andra stora nyhetshändelser viktigt att fundera på källkritiken. På sociala medier uppstår snabbt ryktesspridning, bland annat genom att bilder och filmer från tidigare händelser påstås visa de dagsaktuella.
Källkritik handlar bland annat om eftertänksamhet, att värdera vad som verkar rimligt. Men tekniken kan också vara till hjälp: Samtidigt som den skyndar på spridningen av falska rykten kan den ofta användas för att avfärda dem. Sökmotorer som gör det möjligt att skicka en bild och få se andra sammanhang där den är publicerad är ett sånt exempel. Kanske sökningen visar att bilden har flera år på nacken?
Ulrika Hedman, doktorand på Journalisthögskolan i Göteborg, twittrade i morse ut en minikurs i digital källkritik och har nu samlat alla de inläggen på Storify. KIT har också gjort en lista med saker värda att tänka på i sådana här situationer. Och har du inte redan koll på Metros Viralgranskaren är den bra på just det här.
Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.
Länkar till alla mina tips hittar du här.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]